Fórum

Fűrészlap vezető (hanyatt) dekopírfűrészgéphez  


0

 Ismét építettem valamit. Igaz, ez csak kiegészítő, de már kipróbálás közben érezhető volt a hasznossága. Nevezzük fűrészlap vezetőnek.

 Barkácsolók között bizonyára nem ismeretlen az a megoldás, hogy a barkács dekopír fűrészt építsük be egy asztalba (lehetőleg több, más géppel együtt) és használjuk ki az így adódó lehetőségeket. Én is hasonló módon gondolkodtam és már korábban beépítettem a körfűrész asztalába a kis dekopír fűrészgépemet. Egy darabig így használtam. Nagy segítség volt a többi szerszám elkészítése során. Használat közben sokat küzdöttem a lapelhajlás problémájával, amit jó lett volna mihamarabb kiküszöbölni. A dolog egészen mostanáig váratott magára. Párom ügyes anyagbeszerzőnek bizonyult. Sikerült néhány nagyon fontos elemét a vezetőnek beszereznie, így elhárult az akadály annak megépítése elől.

 A barkács gép fűrészlap cseréjével kezdtem. Az új fűrészlap legalább 30 mm-l hosszab az eddig használtaknál, így már a vezetőt is könnyebb hozzá megépíteni. Levettem a fűrészlap asztalból kiálló részének maximális és minimális méretét, majd a szokásos jegyzettömbös szakrajzom segítségével megterveztem – a nem túl bonyolult és számomra elkészíthető – tartószerkezetet. Beméreteztem, alkatrész jegyzéket készítettem, majd némi fűrészelést és csiszolást követően összeállítottam az álványzat vázát az asztalon. Bejelöltem a magasság állítónak a középhelyzetét, majd az állórészre felfúrtam a rögzítő csavarok helyét. A magasság állítónak a mozgó részébe pedig a két hosszanti állításhoz szükséges fészkeket fúrással és csiszolással alakítottam ki.

 A fűrészlappal érintkező alkatrészek elkészítése kissé kényes rész. A fűrész lap igen kemény anyagból van, az éle viszont nagyon érzékeny. Három oldalról szükséges a biztonságos és kellő erősségű megtámasztás. Mivel a vezető fából készült, így a fűrészlap hátoldala könnyedén bele maródna a fába munkavégzés közben. Ide egy megefelelő méretű vas lemezt vágtam ki, majd a magasság állítóra rögzítettem. A fűrészlap vastagságának megfelelő oldaltámasztásához szükség volt egy speciális alkatrészre, illetve kettő darabra. Ez pedig nem más mint a golyós csapágy. Itt nagyon fontos megjegyeznem, hogy nem mindegy, milyen méretű golyóscsapágyat alkalmazunk. A golyós csapágy anyaga szintén igen kemény fémből van. Nem tenne jót ha a csapágy palástja és a fűrészlap oldalának azon része, ahol már az élezett fogak találhatóak, közelebbi kapcsolatba kerülnének. Egyrészt az élezést szépen kivenné a fogakból, másrészt a fogak terpesztését szépen visszahajlítgatná, ezáltal a fűrészlap beleszorulna a munkadarabba. Ezért a fűrészlaphoz szükséges igazítani a csapágy méretét. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a csapágy és a hosszanti beállító alkatrész közé még egy közgyűrű is kell, hogy a csapágy külső palástja né érintkezzen vele, ne szoruljon meg a csapágy.

 A fűrészlap vastagságához igazítható a két oldaltámasztó, mivel egy hosszanti fészekben van mind a két rögzítő elhelyezve. Hátoldalon ellenanyával is rögzítve a kilazulás elkerülése végett.

 Összeszerelést követően beállítottam a megfelelő magasságot. Itt figyelni kell arra, hogy a legnagyobb magasság állításakor, mindig a fűrészlap "behúzott" helyzetét vegyük figyelembe. A fűrészlap nehogy kicsusszon a vezetőből, mert könnyen laptörést szenvedhetünk.

 Beállítottam a lap vastagságához a két oldalvezetőt és a csavarokat rögzítettem. A hosszanti vezető állításánál még arra is figyelni kell, hogy ne húzzuk el oldalra a fűrészlapot. Derékszög használata javallott beállítás közben.

 Bekapcsolást és teszt vágásokat követően nem volt nehéz megállapítani a vezető hasznosságát.

 A fűrészlap gyönyörűen, egyenesen és derékszögben vágja a munkadarabot. Természetesen ugyanúgy le kell az asztalhoz szorítani az anyagot, nehogy útrakeljen egyedül a műhelyben. Maga a vágás viszont pontos és szép.

 Mindenkinek csak ajánlani tudom egy ehez hasonló eszköz megépítését. Jó szolgálatot tehet barkácsolás közben.

További képek: https://postimg.org/gallery/2doe5myna/

 

Edited: 3 év  ago
 
  
Working

Please Login or Register