Fórum

[Solved] Tárcsás csiszológép házilag  


0

 

Építettem egy újabb barkácsgépet. Ehhez is tartozik egy rövid történet. A köszörű gépem nagyon hamar beadta a kulcsot és elhalálozott benne – az amúgy sem túl izmos - motor. Persze fúrót kézzel élezni nem olyan jó dolog. Másik gépre meg nem futotta.

 

A garázs rendbetétele közben találtam egy kis villany motort, aminek hiányzik az adat táblája, viszont működik. Félre tettem, hátha majd eszembe jut valami megoldás, hogyan lehetne belőle valami köszörű félét készíteni. Közben haladt az asztali körfűrész építése, majd a fúróállványé, de ez valahogy nem akart összeállni a fejemben. Azután jött a szikra, szerencsére nem a vezetékből. Van nekem egy csodásan felcsapágyazott, megfelelő menettel ellátott szerszám tengelyem. Ez pedig nem más, mint a néhai köszörűgép. Innen már gyakorlatilag egyenes út vezetett a képeken látható eszközig. Azt már az elején tudtam, hogy csiszoló gépre is szükségem lesz, csak még nem tudtam, hogyan lesz megoldva mind a két probléma egy eszközzel. Úgy döntöttem, hogy először a köszörűt építem meg, hiszen a fúrószáraim borzalmas állapotban tengették életüket. Lassan tüzet már jobban lehetett velük gyújtani, mint furatot készíteni.

 

A volt köszörűgépet kibeleztem. Tekercset, vezetékeket kiszedtem. Találtam egy-két ősöreg mosógép ékszíjat, de tárcsáim nem voltak. Találtam viszont egy darab laminált padlót a lomok között. A dekopír fűrésszel kivágtam a motorra való tárcsát, mellé egy támasztó tárcsát, ne billegjen a tengelyen. Megoldottam a tárcsa rögzítést. Csapszeges volt a tengely. Majd a motort beindítva, elé meg barkácsolva egy hevenyészett kés támasztékot, ki esztergáltam az első tárcsát. Közben készülgetett, a szerkezet alap lemeze is. Elkészítettem a motor rögzítő elemeit. A tetején található öntvény miatt csak fektetve tudtam felszerelni. Nem akartam a házat fűrészelni. Rögzítettem a motort egy deszkán, majd a deszkát úgy szereltem fel az asztal konzoljára, hogy a motor tengely irányában lehetőségem legyen állítani a tárcsa és a motor helyzetét. Egy másik deszkára meg felcsavaroztam a köszörű vázát, majd ezt a deszkát is úgy rögzítettem az alap lemezre, hogy ezzel meg az ékszíj feszességét tudjam állítani. Vágtam a padlólapból két újabb ékszíjtárcsának valót. Lecsavaroztam a köszörű baloldali tengelyéről mindent, majd megfelelő módon felszereltem és egymáshoz is csavaroztam a két tárcsát. Azért kettőt, mert míg az egyiken futott az ékszíj, addig a másikat tudtam esztergálni. Mikor kész lett, át tettem az ékszíjat, majd a másik tárcsát is kiesztergáltam vele. Megfelelő beállítást után a beüzemelés következett. Szépen lehetett a jobboldali köszörűt használni. Gyorsan meg is éleztem a fúrószárakat.

 

Ezt követően az elektromos bekötés következett. A köszörű előlapján meghagytam a kapcsoló gombot, hátul meg megvolt a köszörű vezetéke. A villanymotor meg egy sima vezetékkel csatlakozott a konnektorba. A motor vezetékét rövidre vágtam (nem félre érteni, nem zártam), majd bekötöttem a köszörű kapcsolójába, majd a saját vezetékét is rákötöttem. Mindent visszaszereltem a helyére és ezt követően már a saját kacsolójával lehet bekapcsolni a köszörűt.

 

Ezt követte a korong csiszoló kialakítása. Itt két dolgot kellett figyelembe vennem. Egy részt mekkora a maradék laminált padló darab, illetve az elfér-e a köszörű jobboldali tengelyén, a másik dolog, milyen méretű csiszolópapírhoz jutok könnyen és olcsón hozzá. Lemértem és kivágtam (milyen jó dolog az asztali dekopír fűrész) a csiszoló korongot, majd a maradékból egy kisebb, támasztó korongot is. Felszereltem a köszörű tengelyére. Itt arra kellett figyelni, hogy csavar rögzítést nem alkalmazhattam. Pontosabban a köszörű saját rögzítő csavarját nem. Ezért magába a korongba sajtoltam bele a tengely menetét. Jó szorosan tartja magát egyenlőre. Gondolom, idővel majd azért kikopik. Beszabályoztam a vibráció elkerülése végett a két felszerelt korongot, majd méretre vágtam a csiszoló papírt és ragasztó Spray-vel felragasztottam a tárcsára. Hogyan lesz majd leszedve róla, az még a jövő kérdése. Elvileg van a Spray-hez oldószer, de még nincs kipróbálva a dolog nálam.

 

Mikor minden látszólag jól működött, készítettem a korong elé egy kis asztalt. Néhány fadarab és pár csavar segítségével állítható az asztal távolsága a korongtól. Figyeltem arra, hogy az asztal síkja és a korong síkja egymásra merőleges legyen. Összeállítás után kipróbálásra került sor. Szépen, derékszögben csiszol a gép. Ha nagyon erősködni akarok, akkor meg lehet állítani a korongot. Erre majd figyelem kell használat közben. Összességében elégedett vagyok az új eszközzel.

 

Azért írok ilyen részletesen le mindent, mert videót nem tudok készíteni, de hátha ilyen módon is merít valaki ötletet az általam alkalmazott megoldások megismerése után.

 
Edited: 3 év  ago
 
0

Szintén kép beillesztési probléma. 10 perc szerkesztési időből kicsúsztam, és egyik kép beillesztés sem megfelelő. Admint kérem töröje a kép bejegyzéseket.

 

Edited: 3 év  ago

Javítottam, így nem jó?

0

Sajnos nem. Egyetlen csatolmányt enged hozzá. Az úgy kevés lesz. Jah és nem képet mutat hanem linket.

Igazándiból Thumbnail volna a legjobb. A hozzászólásban kicsi, de ha rákattint az érdeklődő, akkor nyitja nagyobban a képet.

 

 

Edited: 3 év  ago
 
0

Képek:

A többi kép meg albumban:

https://postimg.org/gallery/1lvwvwz72/

Nem a legjobb megoldás a kép megosztásra, de egyenlőre máshogyan nem tudom megosztani.

 

Edited: 3 év  ago

Majd javítok a képfeltöltésen, csak most minden egyszerre esett be és valamit el kell engedni... 🙂

0

Akkor nem én vagyok az egyedüli aki újabban hasonlókkal removed link Pár hete magam is elkezdtem a kézi elektromos szerszámokat "nagygépesíteni", a csiszolót szintén megcsináltam, igaz, fúrógép által hajtva és szépen műkö removed link Egy asztalon van még vele egy dekopírfűrész is -ez volt az első "műalkotás"- aminek korábban nagy betegsége volt, hogy eredeti, rendeltetésszerű használata során vastagabb anyagnál, removed link bútorlap- a lap vége erősen jobbra hú removed link Az asztalos géppé varázsolása megoldotta a problémát, gyönyörűen, derékszögesen vá removed link Illetve most egy, szintén fúró által hajtott mini eszterga van removed link Majd később dobok fel róluk ké removed link

 
0

Na jó, most néztem csak vissza, kicsit érdekes ez a sok removed link megjegyzés a hozzászólá removed link

 
0

Na jó, talán én voltam figyelmetlen és nem vettem észre, hogy közvetlenül lehet gépről is képet feltölteni, mindenesetre itt a saját 2 az egyben gépezetem 😀

 

Remek, sokadjára is elforgatja a képet, hiába mentem előtte úgy, hogy elvileg akkor a lábán kellene állnia...

Na, sokadjára majd csak sikerül 😀 Az asztal adott volt illetve a két nagyobb darab OSB, a többi mind hulladékból van, olyanból amit 100-ból 99 ember tűzre hajít 😀

  
Working

Please Login or Register