Fórum

Növénytársítás a gyakorlatban  


0

Pár éve nagy híve vagyok a természetes védekezésnek a kertben, és eddig is nagy örömet okozott, hogy nem kellett mérgeket/vegyszereket használni. Természetesen permetezni kell, de nagyszerű biológiai eredetű, biogazdálkodásban/ökogazdálkodásban használható szerek léteznek. Azonban kevés, megbízható irodalmi forrást találtam eddig, ahonnan információt lehetne gyűjteni a hasznos vagy éppen nem kívánatos növénytársításokról. 

A hozzászólásokban saját tapasztalatokon alapuló, kipróbált párosításokat osszunk meg egymással.

nagyon érdekel engem is!

0

 A tavaszi veteményezés idején maradt sarkantyúka magom, ezért azt leginkább dekorációs céllal a szélső sorba vetettem, mellé került a vörös káposzta és a karalábé egy-egy sora. A sarkantyúka nagyszerű növény a levéltetű elleni védekezésben, mert illatanyagaival vonzza magához a levéltetveket, ezért vetjük biokertekben a gyümölcsfák közelébe.

Az idén a karalábé, őszi káposzta, vörös káposzta és karfiol palántáimat lerohanta a földibolha. Pár nap elteltével azonban azt vettem észre, hogy a bolhák áttelepedtek a sarkantyúkára és nem maradt belőlük a káposztákon. Sajnos nem volt elég sarkantyúka, hogy mindent védjen, de ez jó tapasztalat volt a következő évre: karalábé - sarkantyúka - vörös káposzta - sarkantyúka - karfiol - vöröshagyma sorrend lesz egy teszt területen.

 
  
Working

Please Login or Register